#Korona Günlerinde Film | Kaygı (2017) – Ceylan Özgün Özçelik
İlk kez 2017 Berlin Film Festivali’nde Panorama Special seçkisinde dünya prömiyerini yapan, yönetmenliğin yanı sıra senaristliğini de Ceylan Özgün Özçelik’in üstlendiği ve Ceylan’ın ilk uzun metrajlı filmi olan Kaygı, 6 Ödül & 12 adaylığa sahip bir yapım.
Toplumsal belleğin etki alanlarını derinlemesine irdeleyerek gerçek ve sanrının ayırdına varılamayan bir evren yaratmayı amaçlayan yönetmen kendisinin de belirttiği gibi unutululanlara ve unutmanın nasıl da sıradanlaştığına dair çarpıcı bir eser ortaya koymayı amaç ediniyor;
“Dedim ki kendi kendime, nereye kadar bunları unutabiliriz? Unutuyoruz, ama unutmanın sınırı nedir? Acaba unutmanın mümkün olmadığını düşündüğümüz katliamları dahi unutabilir miyiz? Tarih kurgulanmasına baktım, her iktidara göre sürekli değişen bir tarihin de olduğunu fark ettim.”
Gerek çekim açıları gerek ses miksajıyla “tekinsiz” bir evren yaratarak psikolojik gerilim filmi olmanın ötesinde oldukça politik olmayı da başaran yapımda; medyanın gerçekliği çarpıtarak kitleleri nasıl da manipüle edebildiğine, unutmanın sıradanlığına, kültür kıyımına ve dahasına yer verilerek asıl distopya’nın “günümüz” olduğunun vurgusu yapılıyor.
Konusu
Bir TV kanalında belgesel kurgucusu olarak çalışan Hasret, trafik kazasında kaybettiği müzisyen anne babasından kalan eski bir evde yaşamaktadır.
Her gece aynı kabusu gören Hasret’in aklını yiyip bitiren cevaplanmadık sorular, zihninde bir türlü örtüşmeyen parçalar ve gerçekliğin ne olduğuna dair bilinmezlikler mevcuttur.
Oyuncular
Algı Eke
Özgür Çevik
Selen Uçer
Nazan Kesal